torsdag 7 mars 2013

Att skörda året runt

Jag har nu läst det mesta i The Year-Round Vegetable Garden och den innehåller en hel del tips. Har man läst lite trädgårdsböcker så är det egentligen inga dramatiska nyheter men när de kommer sammanställda så här med ett bestämt syfte - att kunna skörda året runt - så ser man lite mer hur man systematiskt skulle kunna lägga upp det. Att den här boken går att överföra till svenska förhållanden beror på att den utgår från författarens hem i Nova Scotia som ligger i östra Kanada som så vitt jag kan tolka har de ett liknande klimat som vårt, bland annat nämns det att man räknar att den första frostnatten kan komma i oktober.

Att tima in fyra odlingssäsonger
För det första delar författaren Niki Jabbour upp året i tre typer som hon kallar Sval säsong (vår samt höst), Varm säsong och Kall säsong.

De Svala säsongerna räknas utifrån temperatur 5-20 C och den inleds tidigt genom en förodling som inleds 6-8 veckor efter vintersolståndet. Det som försås är broccoli och kål. Första direkta frösådden sker i kallbänkar i slutet av mars. Det som direktsås i kallbänkar är betor, kålrabbi, morötter, pak choi och endivesallat.  Hon poängterar att det är viktigt att komma ihåg att planera för och förså dessa grönsaker och gå över till dem när Sval säsong återkommer på hösten.


Varma säsongen är ju den man är van vid, dvs sommaren. Även här försöker hon tima in förodlingen så att det går att skörda kontinuerligt. Jabbour börjar förodla gurka och pumpa 6-8 veckor före sista frosten beräknas (i början-mitten på april). Genom att värma upp jorden försöker hon plantera ut småplantor redan ett par veckor före den normala tidpunkten (vilket man brukar säga är när jorden är ca 10 C). Det gör hon genom att täcka jorden med svart plast. Hon använder också fiberduk och glasklockor (eller avklippta PET-flaskor) som miniväxthus över plantorna för att hålla värmen. Viktigt att komma ihåg om man vill starta odlingen tidigt är att göra i ordning bäddarna redan på hösten så att det är färdiggrävt och ev gödslat, tex genom gröngödsling, så att man inte behöver lägga tid på jorden på våren.

Skörden under den Kalla säsongen går ut på att odla sådant som med olika metoder kan stå kvar i landet trots vintern. Där finns det två huvudsakliga kategorier, grönsaker som purjo och grönkål som kan stå kvar i landet och tål lite snö och rotfrukter som hon täcker med ett tjockt lager av halm så att de inte fryser. Hon använder även fiberdukstunnlar på vintern för att skydda grönsakerna och här beskriver hon något som jag inte har upptäckt eller som möjligen inte finns i Sverige nämligen tre olika tjocklekar på fiberduk. Det är då den tjockaste som används på vintern, inte den tunna som man normalt kan ha på sommaren. Hon skriver även att hon direktsår i kallbänk spenat och asiatiska bladgrönsaker som är köldtåliga. Men här undrar jag hur bra det egentligen går, jorden fryser ju även i en kallbänk, alternativt så fryser vattnet när man vattnar. Möjligtvis kan detta fungera om man försöker förhindra jorden att frysa genom att täcka den med halm men så fort det kommer upp små skott så måste de ju ha ljus och kan inte vara täckta av halm. Dessutom är min erfarenhet att en sån odling borde bli ganska långsam och slö av kylan. Men möjligtvis kan man tänka sig att man sår sent på hösten så att växterna kommit en bit innan minusgraderna kommer och utnyttjar att de växer till sig långsamt genom kylan.

Fem sammanfattande tips
För att kunna tima grönsakerna till ett jämnt flöde ger hon fem tips:
1. Planera i förväg, gärna för hela året, vad som ska skördas i varje period
2. Förså och ha hela tiden småplantor redo att sätta ner där det är skördat och det finns luckor
3. Gödsla och jordförbättra
4. Skörda så fort tillväxten börjar avta, vänta inte på att exempelvis de sista bönorna ska mogna, rensa sedan bort växten och gör plats för annat
5. Odla med växelbruk och odla inte samma sak på samma ställe.

Hon  förespråkar täckodling och boken innehåller tips på vad man kan samplantera. Hon tar även upp detaljerade beskrivningar av lämpliga grönsakssorter för sådan odling och ger skisser på hur en passande köksträdgård skulle kunna vara designad. Allt som allt mycket matnyttigt! Och plötsligt inser man fördelarna med att ha flera kallbänkar, inte bara för plantuppdragning utan även för skyddad odling under Svala säsonger. Att kunna förlänga säsongen på det här sättet känns väldigt passande för att bli mer självförsörjande med en vanlig villaträdgård där man kanske inte har möjlighet att göra grönsaksland tillräckligt stora för att täcka upp för allt som behövs enbart genom sommarodling. Om odla på höjden är ett knep för små ytor så borde detta vara ytterligare ett knep, dvs öka antalet skördar per år på samma lilla markplätt genom att förlänga säsongerna så effektivt som möjligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar