onsdag 20 mars 2013

Permakultur, igen

Det passar bra att läsa i det här snövädret...Man börjar nästan tvivla på våren.

Jag ville skriva lite mer om permakultur för ju mer jag läser om det, desto mer tilltalar mig de grundtankarna. Det jag gillar bäst kan egentligen sammanfattas med en enda mening: att betrakta hushållet och odlandet som ett kretslopp där allt är länkat samman och där olika aktiviteter underlättar för andra. Att det man gör samtidigt skapar mervärden för andra delar av hushållssystemet. Ett sånt fungerande system som vi har här hemma är vår hushållskompost: den är placerad på väg mot brevlådan så vanligtvis slänger vi i matrester samtidigt som vi går ut och hämtar tidningen på morgonen. Komposten ger oss mervärdet att ha mindre sopor och därmed mindre sophämtningsavgift (och färre transporter, hämtning varannan vecka) och ger dessutom jättefin och fet jord. Ett kretslopp som förutom att det är bra för miljön dessutom tjänar oss tid och pengar, det känns väldigt tillfredsställande att gå ut och mata komposten.  Men sällan är hus byggda på det sättet att det går att ta till vara resurserna och skapa mervärden, ofta är de byggda på ett "platt" sätt, dvs man ser bara funktionen och inte hela kretsloppet. Ta detta med tvättstugor tex, traditionellt är de ofta placerade så långt som möjligt ifrån där kläderna tas av och på. I och för sig med tanke på att man ska kunna hänga ut tvätten på tork men jag tror att de allra flesta skulle ha större nytta av att ha tvättmöjligheterna nära där kläder och lakan sedan ska förvaras. Inom permakulturen tänker man just så: hur kan denna uppgift lösas och vad annat kan samtidigt lösas på ett och samma bräde.

Inom permakulturen får detta förstås även konsekvenser för hur man odlar. Hur kan ett träd, förutom ge frukt, också skapa skugga och förutsättningar som passar någon annan växt? Från den här texten har jag lånat sammanställningen av tolv grundläggande principer:

12 grundläggande principer
1. Se naturen som din lärobok, studera, imitera och samarbeta med naturen.
Inventera och analysera. I naturen finns ingen naken jord, monokulturer och raka rader.

2. Fånga upp och lagra solens energi. Lagra solenergin i träd, växter och grödor till vintern. Skapa ett bättre mikroklimat, skapa lä, bygg solfickor och värmelagrande stenmurar.

3. Bygg upp system som är vackra, ger god avkastning och som snabbt producerar mat. Meningen är att du skall ha glädje av din trädgård så fort som möjligt och i all framtid.

4. Acceptera att naturliga system är självreglerande och att växtligheten talar om för dig hur du skall göra. Ta till dig den feedback som naturen ger dig, i problemen finns lösningen.

5. Använd dig av och ta vara på de förnybara resurser och tjänster som vår jord tillhandahåller. Solenergi, vindenergi, frisk luft, rent vatten, bördig jord, djur, växter och mikroorganismer.

6. Det finns inget avfall, endast material på fel plats vid fel tidpunkt. Bygg system där alla material ingår i kretsloppen så att det inte uppstår något avfall.

7. Utgå ifrån en helhetssyn, börja med att skapa strukturer där allt hänger ihop. Arbeta sedan med de olika flödena ända ner till detaljerna. Utgå från avrinningsområdet för regnvattnet.

8. Integrera i stället för att separera de olika funktionerna. De olika delarna kan ofta stödja varandra så att helheten blir mer än delarna, på så sätt skapar du synergieffekter.

9. I vårt moderna samhälle blir det mesta större och snabbare, i permakultur däremot arbetar man med småskalighet, ”small is beautiful” och långsamhet, ”slow food”.

10. Använd dig av den fantastiska biologiska mångfald som finns i naturen. Du får en rikare tillvaro, stabilare system och mindre av de sjukdomar som drabbar monokulturerna.

11. I mötet mellan olika biotoper - randzonen - finns ofta den största biologiska mångfalden. Maximera randzonerna i din design.

12. Lär dig att på ett kreativt sätt använda och bemöta förändring, i en tid av förändring. Skapa en framtid utan billig energi, där man hushåller med sina resurser.


Detta låter lite pretentiöst men jag tror att det är mycket bra att ha som riktmärke när man försöker bygga upp sin trädgård för något mer än bara lite härlig grönska. Det finns också hur mycket som helst på YouTube om permakultur, här är en video på 45 min som beskriver hur man praktiskt kan organisera sin trädgård:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar